Η ερευνητική ομάδα
ΑΝΤΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Είναι Αναπληρωτής καθηγητής Θεατρολογίας στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε. Απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Θεατρολογίας από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και τον τίτλο του Διδάκτορα στην Ιστορία του Θεάτρου από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης το 1998. Έχει διδάξει θεατρολογία στο ίδιο Tμήμα ενώ στο Τμήμα Θεάτρου διδάσκει από το 2003. Tα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο ελληνικό θέατρο του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού, κυρίως σε θέματα επαγγελματικής οργάνωσης θιάσων και υποκριτικού ύφους. Έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους μελέτες και άρθρα για τα παραπάνω θέματα, αλλά και για ζητήματα παράστασης, πολιτικής και θεατρικής κριτικής στο νεοελληνικό θέατρο του 20ού αιώνα.
ΕΛΙΖΑ ΘΕΟΔΩΡΑΝΟΥ
Σπούδασε θεατρολογία στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια (2002). Είναι αριστούχος απόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. (2009), ενώ στο ίδιο Τμήμα συμμετείχε σε δύο ερευνητικά έργα με αντικείμενο τη «Θεατρική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη» και υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή το 2019 («Η κληρονομιά της Μεταπολίτευσης: Θεατρικά σχήματα έρευνας στη Θεσσαλονίκη, 1975-2000»). Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε θεατρολογικά περιοδικά. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στο μεταδραματικό θέατρο, στο θέατρο του Πιραντέλλο και στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο στη Μεταπολίτευση. Εργάστηκε ως θεατρολόγος στην Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» (2009-2012), ενώ από το 2017 είναι εκπαιδευτικός θεατρικής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Από το 2021 έως το 2023 εργάστηκε ως συμβασιούχος διδάσκουσα στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. (Ακαδημαϊκός Υπότροφος του ΕΛΚΕ Α.Π.Θ.) και έδωσε διαλέξεις στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στο ίδιο πανεπιστημιακό τμήμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΡΙΤΣΑΤΟΥ
Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο. Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου διδάσκει από το 2005. Σπούδασε Παιδαγωγικά, Φιλολογία και Θεατρολογία στην Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου του 19ου και του 20ού αιώνα. Έχει εκδώσει τα βιβλία «Με των Μουσών τον έρωτα...». Ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής και το νεοελληνικό θέατρο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2011 και Ο Δημήτριος Γρηγορίου Καμπούρογλου και το ελληνικό θέατρο: στα χνάρια της Ιστορίας και της Παράδοσης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2022. Ήταν επιστημονικά υπεύθυνη του ερευνητικού έργου: Αποτυπώματα της παράδοσης στο νεοελληνικό θέατρο από τις αρχές της δεκαετίας του 1870 μέχρι τους Βαλκανικούς Πολέμους (Επιτροπή Ερευνών ΑΠΘ 2015, http://theatrokaiparadosi.thea.auth.gr/). Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.
ΕΥΘΥΜΗΣ ΚΑΛΤΣΟΥΝΑΣ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., ολοκλήρωσε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. τη διδακτορική του διατριβή το 2015 («Η πρόσληψη του αρχαίου δράματος στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα: η περίπτωση της εκπαίδευσης»). Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και έχει παρουσιάσει εργασίες του σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο αρχαίο δράμα και στην πρόσληψή του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975. Απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ και διδάκτορας του ίδιου Τμήματος, με θέμα διατριβής: «Το θέατρο στη Θεσσαλονίκη τα χρόνια της επταετούς δικτατορίας (1967-74)». Τα επιστημονικά ενδιαφέροντα της εστιάζονται στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου και του αρχαίου δράματος. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα για το θέατρο και την ελληνική παραστασιογραφία του 20ού αι. (ΑΠΘ, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας) και έχει εργαστεί ως μεταφράστρια & επιμελήτρια εκδόσεων. Αποτελέσματα της ερευνητικής της εργασίας έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων και πανεπιστημιακές εκδόσεις. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών. Ξεκίνησε να εξασκεί τη θεατρική κριτική το 2012 στον ιστότοπο www.elculture.gr και από το Σεπτέμβριο του 2017 είναι η κριτικός θεάτρου του περιοδικού Αθηνόραμα.